Aile danışmanı, aile bireylerinin veya evli çiftlerin birbirleri arasında oluşan çeşitli problemlere çözüm bulmak ve aradaki uzlaşmayı sağlamak amacında olan uzmanlardır. Aile danışmanlığı süreci ile aile ve aile bireylerine birbirlerine karşı uyumlu olma, karşılıklı gelişen sorunlara çözümler bulma, “ben” algısı yerine “biz” algısını ve ruhunu çiftlere kazandırma olarak tamamlanmaktadır. “Peki, aile danışmanı nasıl olunur?” günümüzün sıklıkla araştırılan konularından biri olan bu soruya net bir yanıt vermek oldukça mümkündür.
Aile danışmanı olabilmek için belli başlı kriterleri taşıyor olmanız gerekir. Aile danışmanlığı yapabilmek amacıyla bazı bölümlerden mezun olmalısınız. Kısacası Çocuk Gelişim Uzmanları, Sosyal Hizmet Uzmanları, Psikologlar, Sosyologlar, Uzman-Asistan ve Pratisyen Hekimler, Hemşireler, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü mezunları aile danışmanı olabilmektedir (lisans mezunu olma şartı aranır). Ayrıca 464 saatlik bir eğitim süreci sonunda alacakları MEB onaylı sertifika sayesinde Aile Danışmanı unvanına sahip olabileceklerdir.
Ayrıca, aile danışmanlığı eğitimini bu alanda uzmanlaşmak isteyen, aile danışmanlığını öğrenerek kendi kişisel gelişimine katkıda bulunmak isteyen herkes alabilir. Gökhan Çınar eğitmenliğinde olan bu eğitimi alarak kariyerinizde ve hayatınızda fark yaratabilirsiniz.
Aile Danışmanı Nerelerde Çalışır.
Aile danışmanın sorumlulukları oldukça fazladır. Özellikle de aileler arası uyumu sağlamak adına görev yapan uzmanlar, sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirmeye özen göstermektedir. Bu sorumluluklar arasında; ailelerle görüşmeler yaparak bilgiler toplama, madde bağımlılığı gibi programlara katılan mahkumlara aile danışmanlığı sunma, bireysel olayları analiz etmek üzere danışmanlık yapma, ayrılık, boşanma, çocuk yetiştirme ve ev yönetimi konularında danışanları bilgilendirmek gibi pek çok faaliyeti göstermektedir.Aile danışmanları mezun oldukları 4 yıllık fakültelerden sonra belli başlı yerlerde çalışma hakkına sahip olurlar. Peki, aile danışmanları alacakları aile danışmanlığı sertifikası ile nerelerde çalışır? Aile danışmanı olacak kişinin çalışabileceği yerler şu şekildedir:
- Bakanlıkların İl Merkez Müdürlüklerinde,
- Kadın ve Aile Sağlığı Merkezlerinde,
- Mesai saatleri dışında uzmanlık hizmetleri vermede,
- Rehabilitasyon merkezlerinde görev yapmada,
- Aile mahkemelerinde bilirkişi danışman olarak hizmetlerde çalışabilirler.
Kimler Aile Danışmanı Olur?
Aile danışmanlığı eğitiminde en çok cevap aranan ve merak edilenler arasında kimler aile danışmanı olabilir? Sorusu vardır. Elbette ki aile danışmanı olmanın da birkaç kuralı vardır. Bunların ilki ve de en önemlisi aile danışmanı olmak isteyen kişinin aldığı eğitimin niteliğidir. Danışanları ile doğru ve etkili bir yol haritası çıkarmak amacıyla adım atan bir aile danışmanının, bu meslekle ilgili yeterlilik kazanmış olması da her açıdan gereklidir. Ancak bu sayede danışanlarının aile yaşamları ile ilgili yeni ve daha pozitif planlar yapmalarına ve var olan güzel değerlerin güçlendirilmesi üzerine çalışmalara katılmalarına olanak sağlayabilmektedirler.
Aile olmak çok güzeldir; ancak kimi zaman karşılaşılan iç veya dış etkenli sorunlar ile aile bireyleri arasındaki ilişkilerde bozulmalar meydana gelir. Bu da ev içerisindeki ve buna bağlı olarak da kişinin tüm yaşamındaki huzuru kaçıran ve çoğunlukla da insanları çıkmaza sokan bir süreçtir. Her insanın iletişim kurma şeklinin farklılığı göz önünde bulundurulduğunda ise özellikle aile içi çatışmaların; kişilerin birbirlerini tam anlamıyla anlayamadıklarında veya belirli kalıplar içerisine sokmaya çalıştıklarında çıktığı söylenebilmektedir. Geçmişten gelen kızgınlık, küskünlük, hayal kırıklığı ya da travmalar gibi pek çok duygu ve yaşanmışlıklar, yeni bir ailenin temellerini atarken çoğunlukla kişilerin çözemedikleri problemler olarak yeniden gün yüzüne çıkabilmektedir.
Tüm bu sorunların kaynağına ulaşan ve kısaca evdeki huzurun yeniden inşa edilmesine imkan sağlayan profesyonellere ise aile danışmanları denir. Başta aile içerisindeki iletişimin kalitesini artırmak amacıyla destek sağlayan aile danışmanları; hayatlarına dokundukları kişilerin daha uyumlu, ılımlı, saygılı ve sağlıklı bir yaşam ortamında varlıklarını sürdürmelerine de yardımcı olmaktadır.
Ülkemizde aile danışmanı olabilmek için öncelikle belli başlı bölümlerden mezun olma şartı aranmaktadır. Bu bölümler sosyal hizmetler, psikoloji sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarından biri olmak zorundadır ve kişilerin bu alanların en az birinde 4 yıllık eğitimini tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Bu bölümler dışında kalan ve en az okuryazar olan, kendini geliştirmek ve bu eğitimi öğrenmek isteyen herkes ise Aile danışmanlığı eğitimine katılabilmektedirler. Eğitimi bitirdikten sonra ise uluslararası onaylı belgeye sahip olabilmektedirler.
Daha sonrasında bu kişiler, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir uzaktan eğitim merkezine başvurarak aile danışmanlığı eğitimi alabilmektedir. Türkiye’nin eğitim merkezi Tecrübe Eğitim Kurumları’nın deneyimli eğitmeni Uzman Klinik Psikolog Gökhan Çınar tarafından verilen aile danışmanlığı eğitimi; videolar, yazılı dokümanlar ve süpervizyonla desteklenen oldukça yeterli bir eğitimdir
Bu eğitim ile tüm katılımcılar, Aile Yasası çerçevesinde gerçekleştirilen psikolojik danışmanlık hizmeti verme hakkına sahip olmaktadır. Soyut olduğu kadar kendi başına bütüncül ve canlı bir kurum olan ailenin, en sağlıklı biçimde yeniden düzenlenmesine ve aile içerisinde yer alan her bireyin bu düzene memnuniyetle uyum sağlayabilmesine yardımcı olan aile danışmanları; bebeklik döneminden yaşlılığa ve hatta doğum ve vefat anları dahil her döneme etki eden sorunlara bilimsel tekniklerle çözüm bulabilmektedir.
Bu noktadan sonra daha iyi ilişkilere ve elbette ki bireysel huzur ve özgüvene sahip aile fertleri, hangi toplumda olursa olsun çevresine de kolaylıkla uyum sağlayabilmektedir. Bu sürecin doğru yönetilmesi içinse; aile danışmanı olmak isteyen kişilerin danışanlara profesyonel desteği sağlayabilecek bilgi, beceri ve duygusal nitelikte olması gerekmektedir. Aile bireylerine psikolojik destek vermek, aile içerisindeki iletişimi güçlendirmek ve bireylerin birbirlerine duyarlı olmalarını sağlamak da yine aile danışmanlığının amaçlarını oluşturmaktadır.
Bilindiği üzere 04.09.2012 tarihinde yeni "Aile Danışmanlığı Yönetmeliği" Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu bölümden mezun ve bu mesleği yapmak isteyen kişilerin MEB onaylı uzaktan eğitim merkezlerine gelerek, sertifika almaları zorunlu kılınmıştır.
Belirli lisans bölümlerinden mezun olan kişiler, Tecrübe Eğitim Kurumları’na başvurarak aile danışmanlığı sertifikalı eğitimine katılabilirler.
Eğitimin sonunda yapılacak sınavda başarı gösteren tüm kursiyerler ise Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika almaya hak kazanacaklardır. Bu sertifika ile kişiler; kadın ve aile sağlığı merkezlerinde, kamu kurumlarında, bilirkişi olarak aile mahkemelerinde, özel kurumlarda ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı rehabilitasyon merkezlerinde hizmet verebilmektedir. Bunun yanı sıra kendi aile danışmanlığı merkezlerini açma hakkına da sahip olmaktadırlar. Sizin de kariyer hedefinizde başarılı bir aile danışmanı olmak varsa, Tecrübe Eğitim Kurumları’na gelerek uzman eğitmen Gökhan Çınar’dan bu keyifli eğitimi alabilirsiniz.